11. september 2008

Transskription
Tonehøjde
Notation
Norm (matriks)
Bluestoner

Materiale

Eksempler anvendt i undervisningen (pdf-dokument)

Forberedelse

1. Transskriptions-„setup“

Lav dig et "transskriptions-setup". Det vil som regel bestå af en computer med et afspilleprogram og et instrument, fx et klaver eller et keyboard. Jeg omtalte to afspilleprogrammer:

  1. Audacity
    Det er gratis og kan også bruges til visualiseringer som spektrumanalyse og til at mikse lyd. Man kan ændre tempo og tonehøjde.
  2. Transcribe!
    Det kloster $50, svarende til 257 kr., og er specielt velegnet til transskription. Man kan for eksempel ændre tempo, tonehøjde og klang meget let, og man kan sætte taktmarkinger ind.

Men hvis du er vant til et andet program, så overvej, om du ikke kan fortsætte med det. Det kan også være, at du ikke vil bruge en computer, men en anden musikafspiller. Det er op til dig.

Hvis du bruger et computerprogram, er det en del af opgaven at finde ud af, hvordan du får musikken ind i programmet. Det kan være lidt bøvlet, specielt hvis du har købt musikken på internet med en form for beskyttelse. Af og til må man brænde en cd med musikken og så importere den derfra.

Endelig skal du jo så også have et instrument i nærheden og et sted at skrive noderne ned. Det kan være almindeligt nodepapir, eller det kan være et nodeskrivningsprogram på computeren.

Hvis du løber ind i problemer, så skriv det ned. Så ser vi på det næste gang! Du er også velkommen til at sende mig en e-mail. Hvis du har en bærbar, og du har problemer, så tag den meget gerne med. Måske kan vi lave en lille problemløsningssession næste gang, hvor vi hjælper hinanden.

2. Transskription

Transskriber sangen i 2. vers og kontraststykket i originaludgaven af Elvis Presleys All Shook Up (1957). Prøv at være så præcis som muligt. Du kan eventuelt i stedet transskribere sangen i starten (så langt du gider) af Carl Perkins' Blue Suede Shoes (1956). Vær specielt opmærksom på, hvis der er steder, hvor du er i tvivl eller har svært ved at tage den rigtige beslutning. Vi diskuterer det i detaljer på torsdag, men du er også meget velkommen til at aflevere din transskription til mig - enten i papirform næste gang eller som fil pr. e-mail. Jeg kan læse pdf-, grafik-, Sibelius 5-, OpenOffice- og Word-dokumenter.

3. Litteratur